V Prievidzi pokračuje súdne pojednávanie s piatimi manažérmi VOP Nováky

11.09.2012 Prievidza

Prievidza 11. septembra (TASR) – Výpoveďami ďalších svedkov pokračuje dnes na Okresnom súde v Prievidzi hlavné pojednávanie s piatimi bývalými manažérmi Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky, obvinenými z prečinu všeobecného ohrozenia. Skutku sa mali dopustiť v súvislosti s tragickým výbuchom munície 2. marca 2007, pri ktorom zahynulo osem pracovníkov a 37 utrpelo rôzne zranenia. Výbuch taktiež spôsobil škody za viac ako 4,5 milióna eur.

Súdne pojednávanie vedie sudkyňa Noema Turanovičová a je vytýčené na štyri dni, do piatka 14. septembra. Podľa znenia obžaloby sú bývalý generálny riaditeľ VOP Jozef B. (1956), bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ VOP Eduard B. (1942), bývalý technický riaditeľ VOP Ján L. (1957), bývalý výrobný riaditeľ VOP Ján L. (1963) a bývalý bezpečnostný technik Jozef O. (1975) zodpovední za to, že zanedbali bezpečnosť pracovníkov pri delaborácii, teda mechanickej, ručnej likvidácii rôznej munície, na čo mal podnik dlhodobú špecializáciu. Súd posúdi, či vedúci pracovníci pripustili neúmernú kumuláciu výbušného materiálu a jeho uskladňovanie vo výrobných priestoroch a v ich blízkosti. Množstvo výbušnín, ako sa uvádza v obžalobe, mnohonásobne prekračovalo objem stanovený predpisom Ministerstva hospodárstva SR o uskladňovaní výbušnín, aj platný predpis o bezpečnostných opatreniach pri práci s muníciou a výbušninami a ničení munície vydaný bývalým ministerstvom národnej obrany v roku 1963. Obhajcovia obžalovaných od začiatku poukazujú na skutočnosť, že tieto predpisy boli všeobecné a príslušné predpisy, špeciálne pre činnosť VOP, neexistovali.

Na doterajších dvoch pojednávaniach, ktoré sa konali na prievidzskom súde v dňoch 28 až 30. marca a 5. až 8. júna 2012, sudkyňa vypočula všetkých obžalovaných. Každý vinu poprel. Doteraz vypovedalo 24 svedkov, pracovníkov VOP, ktorí výbuch prežili, ale utrpeli viacero zranení, vo viacerých prípadoch s trvalými následkami. Aj z toho dôvodu si mnohí na okolnosti nepamätajú. Vypovedať by ešte malo približne 50 ďalších svedkov. Je však možné, že v priebehu procesu podľa požiadaviek obžaloby, alebo obhajoby, pribudnú ďalší svedkovia, konštatovala sudkyňa Turanovičová. Proces však bude mať ďalšie pokračovanie, pretože sudkyňa zatiaľ plánuje vypočuť 22 svedkov a prečítajú výpovede ďalších dvoch, ktorí medzičasom zomreli.
 

Vyberte región